0226 351566    info@dehoogheheeren.nl

Hoogwoud

Hoogwoud is één van de leukste dorpjes van Noord-Holland. Alles wat het landelijke leven aantrekkelijk maakt is hier te vinden. Neem alleen al het oer-Hollandse landschap met zijn uitgestrekte weilanden, sloten en authentieke stolpen. Er wordt in Hoogwoud en omgeving heel wat af gefietst en gewandeld. Er valt zoveel te zien!  En wat is er dan leuker om gezellig in het dorp op te steken voor een lunch, diner of lekker bakkie koffie?

Zoals het vroeger was

Er valt veel te beleven in Hoogwoud. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in molen De Lastdrager waar de molenstenen weer als vanouds draaien. Of ervaar het boerenleven zoals het vroeger was in Museumboerderij West-Frisia. En wat te denken van al die andere dingen die het Hoogwouder dorpsleven de moeite waard maken? Het uitgestrekte park met zijn bijzondere natuurspeeltuin, de talloze sportvelden, het zwembad, tuincentrum De Boet en evenementen als de Hoogwouder kermis, de Landbouwdag en Zomerpop die jaarlijks vele duizenden bezoekers trekken? En weet je wat ook leuk is? In Hoogwoud gaan de dorpelingen nog gewoon ‘op hun dooie gemakkie’ naar de dorpsbakker en de dorpsslager, die alles nog zelf maken en waar nog tijd is voor een praatje.

Ridder Eduard

En dan zijn er natuurlijk nog de verhalen uit lang vervlogen tijden. Kronieken die zich in en rond Hoogwoud hebben afgespeeld. Wist je bijvoorbeeld dat de ‘Stede Hoogwoud’ in 1414 werd opgericht door Graaf Willem VI van Holland in eigen persoon? Zijn broer, ridder Eduard van Holland, zwaaide jarenlang de scepter over ‘Sijne heerlickheyt van Hoochtwoude’. Volgens de overlevering heeft hij zelfs een kasteel gebouwd: ‘den Huyse van Hoichtwoud’, omringd door een slotgracht en hofweides.

Kasteel

Waar het kasteel precies heeft gestaan, daar zijn de historici niet over uit. Misschien wel op de plek waar nu De Hooghe Heeren staat? Eén ding is in ieder geval zeker: graven en gravinnen, hertogen en hertoginnen en andere ‘Hooghe Lieden’ hebben het beliefd om in ‘Hoochtwoud’ te vertoeven… net als Jan met de pet en zijn kornuiten. Dat vinden wij bijzonder en zeker het vertellen waard.

Uniek stukje Nederland

Kortom: daar waar rust, ruimte en gezelligheid heerst, daar waar je nog echt een uniek stukje Nederland kunt vinden, dát is Hoogwoud. Kom het zelf maar eens ontdekken…