0226 351566    info@dehoogheheeren.nl

Ons verhaal

De Hooghe Heeren

In 2020 kocht de familie Beers uit Hoogwoud Partycentrum Opstap in het hart van Hoogwoud om er een bruisende ontmoetingsplaats van te maken. Het gebouw werd volledig gestript en van boven tot onder verbouwd en uitgebreid. De ruimtes kregen een sfeervolle nieuwe uitstraling en werden uitgerust met de laatste technische snufjes op het gebied van warmte, lucht, licht en geluid. Er werd een Grand Café gerealiseerd met een zonnig terras en een gezellige bar. Er kwamen verschillende feest- en vergaderruimtes en een bijzondere binnentuin. Sinds april 2021 kan iedereen bij De Hooghe Heeren in Hoogwoud genieten van het goede leven.

Het pand

De geschiedenis van het pand gaat terug naar het jaar 1953 als op de plek van De Hooghe Heeren een filmzaal wordt gebouwd. Al snel veranderde de bestemming in Dorpshuis, waar in de loop der jaren ontelbare verenigingsavonden en feestelijkheden hebben plaatsgevonden. In 1997 verkocht de gemeente het Dorpshuis aan Jan en Helen de Jong die het met succes omtoverden tot Partycentrum De Opstap.

Lang geleden

De Hooghe Heeren, de Heerlijckheid, de Hofweide… Elke ruimte in De Hooghe Heeren heeft een bijzondere naam. Zo brengen we de unieke geschiedenis van Hoogwoud weer een beetje tot leven. Want weet je…

Lang geleden was er eens een nederzetting in het Noorden van Holland dat werd omringd door bossen en landerijen. Als je goed luisterde hoorde je er nog net het ruisen van de Zuiderzee. Omdat het dorpje wat hoger was gelegen werd het Hoogwoud genoemd. Dankzij de vruchtbare grond en de visserij was het leven er goed en waren de mensen er gezond en tevreden.

De Heerlijkheid

Graaf Willem VI, zoon van Albrecht van Beieren, nam in het jaar 1404 het graafschap Holland van zijn vader over. Graaf Willem hield van pracht en praal en leefde graag op grote voet. Om aan geld te komen besloot hij op een goede dag een aantal van zijn domeinen en heerlijkheden te belenen. Zo kreeg zijn broer, ridder Eduard van Holland, het erfleen over De Heerlijkheid Hoogwoud. Eduard had het slechter kunnen treffen: Hoogwoud behoorde in die tijd tot de hoogste heerlijkheden van Holland met één van de grootste opbrengsten.

De Heerenplaets

In 1414 verleende graaf Willem de VI stadsrechten aan de Stede Hoogwoud. Hierdoor kreeg de heerlijkheid Hoogwoud een eigen bestuur met een schout, schepenen en burgemeesters. Dertien jaar later verloor Hoogwoud zijn rechten alweer, omdat de Westfriese dorpen tijdens een adellijke strijd – de Hoekse en Kabeljauwse twisten – op het verkeerde paard hadden gewed. Nog eens twintig jaar later – rond 1449 – lukte het Eduard om ‘zijn Heerenplaets’ Hoogwoud de stadsrechten weer terug te geven.

De Hofweide

Volgens de overlevering heeft er ooit een kasteel in Hoogwoud gestaan; het Huys van Hoochtwoude. Waar dat kasteel precies stond is niet bekend, tastbaar bewijs is nooit gevonden. Misschien stond het wel op de plek van De Hooghe Heeren?! Het land rondom het Huys van Hoochtwoude wordt in oude geschriften aangeduid als ‘De Hofweide’. Dit was destijds de gebruikelijke term voor land rondom een kasteel. Het verhaal over het kasteel zou dus best eens waar kunnen zijn… Hoe dan ook, De Hofweide is een mooie naam voor onze sfeervolle binnentuin.

De Kapel

Elke stede, elk dorp en elk kasteel had vroeger zijn eigen kapel. Ook in Hoogwoud zijn vandaag de dag nog enkele kapellen aanwezig, al zijn het dan geen middeleeuwse exemplaren. Een kaarsje opsteken kan bijvoorbeeld in de kapel bij de kerk en in de kapel van Museumboerderij West-Frisia. Een kapel kenmerkt zich vaak door een gewelfd plafond. In de bovenzaal van De Hooghe Heeren kwam tijdens de verbouwing een bijzondere vondst tevoorschijn; robuuste houten spanten met een ronding aan de bovenkant. De link naar Kapel was snel gelegd.

De Zwarte Raaf

In oktober van het jaar 1811 reisde de Franse keizer Napoleon Bonaparte een maand door Nederland. Hij verbleef twee weken in Noord-Holland, waar hij in een rijtuig van Broek in Waterland naar Texel reed. Zijn tocht voerde hem onder andere door Hoogwoud en Aartswoud. Volgens de verhalen is Napoleon zelfs bij Herberg De Zwarte Raaf in Aartswoud uitgestapt om een verversing te gebruiken.

De Hooghe Heeren

De Hooghe Heeren staat op het kruispunt Burgemeester Hoogenboomlaan – Herenweg in Hoogwoud. Et voilá, een mooiere naam voor een bruisend dorpscentrum konden we niet bedenken.

De Heerlijckheid

Genieten van heerlijk en eerlijk eten

De Heerenplaets

Iets te vieren of te organiseren?

De Hofweide

Onze sfeervol ingerichte buitenruimte

De Kapel

Een fraaie zaal met veel daglicht